Slavnostní schůze k 120. výročí založení včelařského spolku v České Skalici

Program schůze:   Zahájení

   Slavnostní schůze k 120 letům

    Vystoupení hudební skupiny manželé Skořepovi

   Z historie a současnosti včelařského spolku v České Skalici

    Vystoupení hostů

    Přestávka na očerstvení

    Film o spolkové činnosti od začátku po současnost

     Závěr

     Volná zábava

Součástí bude i výstava historických dokumentů od založení spolku po současnost.

Pozvěte i rodinné  příslušníky.

Výtažek ze zprávy k 120 výročí založení. Dva roky po založení v srpnu 1897 pořádal spolek XIV. SJEZD VČELAŘSKÝ  s výstavou. Josef Rousek z České Skalice obdržel diplom uznání za vystavené včelstvo.

V České Skalici patřil k velkým propagátorům včelařství, včelích produktů a bylinek MUDr. Vít.

Přítel Václav Resl byl dlouho jednatelem ZO,  okresním včelařským důvěrníkem a přednášejícím. Jeho manželka paní Eliška Reslová učitelkou pečení medového pečiva, kurzy pořádala po celých Čechách, na výstavy napekla spousty exponátů.

V šedesátých letech se pořádali výstavy ovoce, zeleniny a květin s účastí včelařů. Nejdříve v muzeu B. Němcové. Potom v Sokolovně, zde patřilo včelařům první patro. Jezdili sem návštěvníci s celé republiky.

Do Chvalkovic se přistěhoval v šedesátých letech Jaroslav Suchánek předseda ČSV. Byl ředitelem ZŠ ve Chvalkovicích, kde zřídil včelařský kroužek a přivedl k včelaření i dospělé.

Mervart několik volebních období ve funkci jednatele základní organizace. Připravil důstojné oslavy 100 let od založení  spolku v České Skalici.  Slavnostní schůzi, výstavu. Zájezd ke včelařům do Stříbrné Skalice s návštěvou včelnic a Hvězdárny v Ondřejově.

Přítel Tuček vedl na ZŠ v České Skalici včelařský kroužek. Zúčastňovali se soutěže zlatá včela několikrát se pro bojovali do celostátního finále. Zde se žáci umisťovali na předních místech, například v roce 19   se umístil Jiří Valtera na prvním místě.

Ze současných akcí, které pořádáme. Vzpomenu posezení u včelína i s partery se stalo oblíbeným u většiny členů.  Propagační stánek naší ZO s ochutnávkou medu a ukázkou živých včel na Dnu země a neb ovčácké slavnosti v Ratibořicích je navštěvován většinou návštěvníků. Znovu obnovené výstavy s ČZS.

Jak jste slyšeli v prvních stanovách spolku v prostředkách dosažení účelu spolkového, tak dále pokračujeme v tomto naplánovaném směru našich předků. A já si myslím, že je to dobře  a  přeji organizaci aby jí ten to směr vydržel co nejdéle.