Znáte nějaký recept s medem, pylem či jinýmy včelímy produkty, zašlete na adresu zoceskaskalice@vcelarstvi.cz a my jej zveřejníme.

Léčení medem a skořicí – seznam nemocí a použití

Vědci zjistili, že ačkoliv je med sladký, jestliže se bere ve správných dávkách jako lék, nemůže ublížit ani diabetickým pacientům. Týdeník World News, vycházející v Kanadě, ve svém vydání datovaném 17. ledna uveřejnil následující seznam nemocí, které mohou být léčeny medem a skořicí jako výsledek studií západních vědců.

Read More at slunecnyzivot.cz/2015/07/leceni-medem-a-skorici-seznam-nemoci-a-pouziti/ © Slunečný život

Bodnutí včelou, vosou ... dobrá rada :))

Málo kdo ví, jak rychle pomoci člověku a dítěti, aby neotekl po včelím a vosím bodnutí. Platí tato rada i pro alergiky ... mám to mnoho let vyzkoušené !!! Všichni komu jsem tuto radu řekla, žasnou jak to úžasně funguje!!!

Když vás bodne tento hmyz, nejdříve se podívejte, jestli je v kůži zabodnuté žihadlo, pokud ano, vytáhněte ho a ihned naberte do ruky hlínu, zeminu, ta je všude kolem vás. Ránu zeminou potřete a člověk neoteče. Vím, že to je divné, ale v zemi - v hlíně je cosi ukrytého, nějaký protijed, co zabrání otoku a alergická reakce se nekoná. Byla jsem s kamarádkou na chatě a ona má syna, který musí okamžitě po píchnutí bodavým hmyzem do nemocnice. Když ho bodla včela, přiskočila jsem k němu, vytáhla jsem mu žihadlo a hrábla do záhonu, nabrala jsem zeminu do své dlaně a začala jsem mu třít ránu po bodnutí. Kamarádka jen koukala a nevěřila svým očím. Chlapec nikam jet nemusel, byli jsme na vesnici a bez auta. Ona říkala, že by se jinak udusil. Od té doby se nebojí se synem někam jezdit, myslím do přírody, zeminu má pokaždé vlastně kam vstoupí :)) I doma ji máme v květináčích :)) Maminky na vesnici byly za tuto moudrou radu velice vděčné, radu šíří dál ... ten rok bylo totiž mnoho vos a včel, které často píchly jejich dítě. Obdržela jsem mnoho poděkování za tuto radu. :)) Snad pomůže i vám všem.

Léky na všeliké bolesti

Babské rady

Nehojící se rány babičky a prababičky léčily propolisem. Propolis, (včelí tmel), je léčivou látkou používanou dokonce už za časů egyptských faraónů! Jde tedy o zkušenost, která stojí za zaznamenání. Včely jsou prostě skvělé! A babičky to věděly…

celý článek najdete zde www.halonoviny.cz/articles/view/16528512

15 způsobů, jak využít med pro zdraví

Říká se, že „sklenice včelího medu – půl lékárny doma“. Není to nadsázka, stačí vědět, kdy a jak med použít. Med je oblíbený v lidovém léčitelství a ani prášky ho nepřekonají.

Včera 0:00 Hana Bačíková
 

Med se stal populární počátkem minulého století. Lékaři dokázali, že toto přírodní antibiotikum může organismus zbavit dokonce zlatého stafylokoka, odolného proti syntetickým antibiotikům. Má i protizánětlivý účinek a posilující vlastnosti.

Dnes už víme, že med pomáhá při léčbě nachlazení, chřipce, zánětech dýchacích cest. Urychluje hojení žaludečních a dvanáctníkových vředů, léčí zácpu, choroby jater a žlučníku a žlučových cest. Rozšiřuje cévy a snižuje tlak, ale i oslabení srdečního svalu, zmírňuje sklerotické procesy.


Autor: Isifa.cz

Med se již tradičně používá v lidovém léčitelství

Med má velmi dobrý vliv i na ledviny, močové cesty a měchýř, urychluje filtraci tekutin, zabraňuje tvorbě otoků, písku a kamenů, jakož i ukládání těžkých kovů v organismu. Med působí dobře na deprese a snižuje škodlivé působení kávy, cigaret a alkoholu na lidský organismus. Měli by ho užívat dospělí i děti. Je doporučen především lidem, kterým věkem slábne srdeční sval a ve větší či menší míře se modifikuje.

Lidé, kteří jsou alergičtí, mají různé problémy s cévami a diabetici by se však neměli medem léčit.

Prevence je lepší než léčení. Med zvyšuje přirozenou odolnost organizmu. Příznivě ovlivňuje krevní oběh, vyživuje srdce, obsahuje látky tvořící kosti. Pylová zrna v květových a smíšených medech jsou zdrojem vitamínů. Med – to je přírodní čistý produkt včely medonosné, který byl kdysi výsadou králů. Dnes si ho může dopřát každý.

Speciál: CHYTRÝ NÁKUP: jak poznat kvalitní med

Med v lidovém léčitelství: 15 vyzkoušených rad a doporučení

1. Při rekonvalescenci po různých onemocněních

Boj s nemocí je námaha, organizmus potřebuje spoustu energie. Přidávejte med do mléka.

2. Záněty horních cest dýchacích

Med pomůže, podaný v teplém mléce nebo čaji s citronem, proti infekci.

3. Žaludeční vředy vzniklé překyseleností žaludku

Med snižuje sekreci žaludečních šťáv na polovinu. Na lačný žaludek užívejte 1 lžíci denně.

4. Nespavost

Před spaním si dejte kávovou lžičku medu. Večeřet by se mělo již v 17 hodin.

5. Onemocnění jater a žlučníku

Med usnadňuje léčení ovocnými cukry. Při zánětu žlučníku může pravidelným užíváním medu dojít k uklidnění.

6. Žloutenka

Doporučuje se užívat denně med, případně ho míchat s ovocnými šťávami a vodou.

7. Nedostatek krevního barviva (hemoglobinu)

Doporučuje se tmavý med, který obsahuje více železa, mědi a hořčíku. Denně dávat do mléka nebo čaje 2 ořechy a lžíci medu. Při chudokrevnosti má velmi dobré výsledky.

8. Přecitlivělé nervy

Nejlépe lžíci medu ráno na lačný žaludek a lžíci medu večer před spaním.

9. Pálení žáhy

Med se užívá namísto jedlé sody.

10. Při zácpě

Před spaním si dejte kávovou lžičku medu – upravuje stolici.

11. Při cukrovce

Neškodí užívat denně kávovou lžičku světlého medu při dodržování ostatní diety.

12. Poruchy trávení a plynatost

Med upravuje trávení a zamezuje vzniku bolesti.

13. Při nadbytku tuku v lidském organizmu

Med obsahuje enzymy, kterépodporují trávení.Je tedy částečně prostředkem proti otylosti.

14. V těhotenství

Ženy mají zkonzumovat alespoň 5 kg medu v průběhu těhotenství. Plod tak dostane látky potřebné ke zdárnému vývoji.

15. Novorozeňata a starší děti

Je vhodné sladit i kojeneckou stravu květovým medem. Obavy z průjmu jsou zbytečné. Med je prospěšný pro děti v každém věku. Není pravda, že med způsobuje zubní kaz u dětí – naopak, med zdraví dětí velmi prospívá.

K tématu: Děti mají černé mléčné zuby. Někdy všechny

Pravidelná konzumace meduje důležitá v předcházení různým onemocněním. Ve spotřebě medu máme co dohánět. Nejen v Evropě. Japonci se dožívají nejvyššího průměrného věku na světě. A v Japonsku se také spotřebuje nejvíce medu na hlavu.

Med je vzácně vyvážený přírodní produkt. Je to velice cenná přírodní látka, která by neměla chybět v naší stravě. Med je čistý přírodní produkt a účinný tradiční lidový lék. Odpovídá zdravé výživě a zvyšuje přirozenou odolnost lidského organizmu.

Hana Bačíková

Nutriční specialistka, vystudovala Technologii potravin a Marketing a inovace v potravinářském průmyslu. Absolvovala řadu odborných seminářů. Publikuje, přednáší, pořádá akce pro laiky i odborníky a jako hobby provozuje farmářský obchod.

 

Zdroj:  www.vitalia.cz/clanky/15-zpusobu-jak-vyuzit-med-pro-zdravi/#utm_source=rss&utm_medium=text&utm_campaign=rss

 

 

Jaké jsou ty pravé elixíry mládí? Je lepší chřest, konopný olej, med nebo kvasnice? A co třeba kustovnice nebo hlíva? Na str. 6 jarního vydání BYLINKY REVUE začíná zajímavý článek na toto věčné téma. Tak si vyberte ten nejlepší elixír právě pro vás.

Medový špenát

Přísady: 4 velké brambory, 4 šalotky, 3 lžíce podzemnicového oleje, 350 g hub šitake, 2 stroužky česneku, 350 g špenátových listů, 2 lžíce sherry, 2 lžíce medu, 100 g modrého sýra

Příprava: Brambory uvaříme do poloměkka, podélně rozpůlíme a vydlabeme.
Na pánvi osmažíme nakrájenou šalotku a houby šitake. Přidáme česnek a mladé špenátové listy. Po zvadnutí listů přidáme směs medu a sherry, kterou jsme před tím rozmíchali v misce. Směsí špenátu a hub plníme vydlabané brambory a zapékáme modrým sýrem.

zdroj:    www.mojebylinky.cz/bylinky/medovy-spenat-elixir-mladi

 

Zázvorový liker… od přítelkyně Gabrielové
  

Zázvorový likér:

0,5 l vodky (bez metylalkoholu), 
125 g medu (asi 6 PL), 
125 g čerstvě nastrouhaného zázvoru, 
1 oloupaný na plátky nakrájený citron.
Necháme louhovat 3 dny, 
potom slejeme zpět do láhve a večer užíváme 0,5 panáka. 
Celou zimu  nebudeš nachlazený a chřipka se ti také vyhne. 
 
a ještě další z časopisu Recepty pro zdraví:

Sirup proti nachlazení

Základem je třapatka nachová (echinacea). ve spojení se zázvorem, lékořicí a medem vznikne vońavá směs skvěle působící proti virům. Připravte si 1/4 sklenky kořene třapatky, 1/4 sklenky kořene lékořice a lžíci čerstvého nastrouhaného zázvoru. Všechny suroviny nasypte do 1000 ml vroucí vody Vařte tak dlouho, dokud se tekuntina nevyvaří na polovíční množství. Odvar sceďte a důkladně vymačkejte bylinky. Počkejte až vychladne a prídejte 200 ml med, nejlépe borovicového. promíchejte a rozlijte do lahviček z tmavého skla. Preventivně podávejte 1 - 2 lžičky dvakrát denně. Přo nachlazení můžete dávku zvýšit až na lžičku každou hodinu.

Borůvkový med

Borůvky jsou při láčení očních nemocí i při jejich prevencí nezastupitelné. Zde je recept na léčivý přípravek z medu a borůvek, který znamenitě chutná. K přípravě budete potřebovat 200 ml tekutého medu, 100ml domácí borůvkové kořalky, 100 g propolisu a 50 g sučených borůvek. V hmoždíři rozmělněte borůvky propolis a pak směs smíchejte s kořalkou. po dvou dnech přidejte med a vše důkladně promíchejte. Denně užívejte 1 - 2 lžičky borůvkového medu.

RECEPTY PRO ZDRAVÍ

9/2012 CHVILKA PRO TEBE

Včelí pyl pro zdravou prostatu

 

16.5.2012 00:01
Vitamíny

Včelí pyl je substance sbíraná včelami z květů rozličných rostlin. Je to přírodní zdroj živin. Obsahuje cukry, tuky, bílkoviny, vitamíny a minerály.

Včelí pyl je užíván v souvislosti s následujícími onemocněními:

Benigní hyperplazie prostaty (zvětšená prostata) - vědecky potvrzené účinky

Prostatitida (zánět prostaty) - zatím nedostatečně studiemi potvrzené účinky

Dávkování:

Optimální dávkování není zatím stanoveno. Někteří doktoři doporučují 500 mg 2x- 3x denně.

Vedlejší účinky:

Mnozí lidé jsou alergičtí na vdechování pylu. Byly též popsány alergické reakce při trávení pylu. Jinak nebyly zaznamenány žádné významné vedlejší účinky.

Včelí pyl od firmy Solgar je sbírán v oblastech jižní Evropy, kde nejsou používány pesticidy ani herbicidy, aby byla zachována jeho čistota a výživová hodnota.

Zdroj: Solgar

vitaminy.doktorka.cz/vceli-pyl-pro-zdravou-prostatu

Jak na chřipku

  • Včelí Med: 100 g včelího medu smícháme se šťávou z 1 citronu a během dne bereme po lžičkách. Cibulový med: Cibuli najemno nastrouháme a smícháme se stejným množstvím medu. Necháme hodinu odstát a protlačíme přes plátno. Užíváme 3 x denně čajovou lžičku zředěnou polévkovou lžící zředěného teplého mléka.
  • Směs pelyňku a medu: 1 g pelyňkového prášku, 1 lžička medu. Pelyněk a med smísíme, užíváme 2 x denně. Přípravek snižuje horečku, zkracuje dobu trvání chřipky a zlepšuje zdravotní stav pacienta. Pozor! Není vhodné pro těhotné ženy.
  • Ocet: Ocet má přímo zázračné účinky, nejlepší jsou tzv. octové punčochy. Vlněné podkolenky vložíme do studené octové vody (6 lžic octa na 1 litru vody), vyždímáme a navlékneme. Přes ně natáhneme suché ponožky a ulehneme do postele. Můžeme je mít na nohou celou noc.
  • Slunečnicová tinktura: Snižuje horečku. Do 50 ml 60% alkoholu dáme 5 g sušených listů slunečnice a necháme 10 dní louhovat. Scedíme a uchováme do tmavé láhve. Užíváme 20 kapek do sklenice vody.
  • Ruský křenový punč: Do sklenice teplé vody přidejte polévkovou lžíci čerstvého strouhaného křenu, jednu kávovou lžičku medu a stejné množství mletého hřebíčku. Směs zamíchejte. Pomalu jej usrkávejte a stále jím míchejte, protože křen má tendenci usadit se. Jde o starý ruský lék, který uklidňuje hrdlo a
  • pomáhá léčit.
  • zdroj:  AZRODINA.CZ   http://www.azrodina.cz/3056-jak-na-chripku

MEDOVNÍK

Medovník ingredience:

Těsto:
3 vejce
300g cukru krupice
1 máslo
3 lžíce medu
400g hladké mouky
1 lžička jedlé sody

Náplň:
1 salko
1 máslo

Medovník postup:

Vejce, cukr, máslo, med, sodu a mouku dáme do mísy a ve vodní lázni vše mícháme, dokud hmota nezkaramelizuje.
Troubu předehřejeme na 180C. Plechy vyložíme papírem na pečení. Hmotu rozdělíme na 5 částí. Každou část rozetřeme na papír na pečení (každou část rozetřeme na větší obdélník). Dáme péct asi na 8 minut do trouby. Upečené placky necháme vychladnout. Pak každou placku vykrojíme podle talíře, okraje a zbytky upečeného korpusu rozemeleme.
Salko vyšleháme s máslem. První placku namažeme krémem a přiklopíme další plackou. Vrstvíme. Nakonec celý dort potřeme krémem a posypeme namletým korpusem. Necháme v chladu odležet nejlépe do druhého dne.                                               

POUŽITO ZE ZDROJE: http://www.receptynadoma.cz/medovnik-4174

 

Osvědčené recepty našich babiček

Proti kašli a bolesti v krku

* Pomažte si hrudník sádlem a pijte cibulový čaj (cibuli nakrájíme na kolečka přelijte horkou vodou a osladte medem).

* Na bolesti v krku pomůže tento obklad: mokrý studený ručník nebo kapesník převažte suchým ručníkem nebo šálou (mezi obě vrstvy lze přidat igelit). Dvakrát deně půl lžičky soli rozpusťte ve dvou decilitrech vlažné vody a tímtoroztokem kloktejte. Teplý čaj s citronem a medempak pomáhá zvlhčovat krk.

* Vymačkáme šťávu z jednoho citronua kloktáme ji. Nakonec polkneme. Opakujeme 2 až 3x denně.

* Bolest při polknutí, pálení a škábání v krku nejlépe zažene tento jednoduchý recept. Uvařte 250 ml černého čaje, přidejte polévkovou lžíci medu a stějně másla. Dobře zamíchejte a ihned vypijte.

* Při bolestech v krku si připravte jednoduchý zábal. Na pruh pátýnka namažte tenkou vrstvu vepřového sádla. Na nej nastrouhejte truchu muškátovéhooříšku, aby se utvořila tenoučká vrstvička. Přikryjte dalším plátýnkem, dejte na krk a ovažte teplým šátkem. Ráno je po bolesti.

Při příznacích nachlazení

* při nachlazení snězte na malé kostičky nakrájenou čerstvou cibuli promíchanou se lžičkou med. Je možné do ní přlít ješte malého panáka slivovice.

* Ohřejte 200 ml mléka, přidejte panáka rumu a 2 lžíce medu. Stačíprý vypít 2 slkenice za večer a ráno se cítíte jak rybička. Říká se tomu medvědí mléko. Jde o recept poze pro dospělé, ale je výborný a velmi účinný při příznacích nachlazení.

* Ohřejte 200 ml medoviny (nejlépe královská mandlová) vypijte najednou, zakryjte se dekou a zadvě hodiny jste vypoceni a bez příznaků nachlazení. Jde o recept poze pro dospělé, ale je výborný a velmi účinný při příznacích nachlazení.

* 10 g čerstvě nastrouhaného zázvoru vařte 5 minut v 1 litru vody. Potévymačkejte přezcedník. Do vniklého čaje přidejte šťávu z jednoho citronuči pomerenče, oslaďte medem a pijte horké.

* Z červené řepy seřízněte špičku. Vnitřek řepy vydlabeme a do třetiny objemu nalijeme med. Necháme stát přez noc. Med do rána vytáhne z řepy šťávu. Lžíci směsi 5x denně smícháme s teplým mlékem a vypijeme.

Při vysoké teplotě

* Při vysoké teplotě se nepoťte pod peřinou, ale naopak se ochlazujte. Nejlepší jsou studené zábaly nebo alespoň destiminutová sprchave vlažné vodě. Pak ovčem ještě pod pěřinu. Pokud hořečka neklesá, můžete tento postup několikrát opakovat. Účinné jsou také také octové ponožky )ponožky namočenév octu mířně zředěnémvodou natáhnětě na nohy, překryjte igelitem a pak suchým ručníkem).

* Pro snížení horečky si přikládejte na hlavu a ploskynohou tvaroh, který horkost vytáhne.

Proti rýmě

* Zaraženou rýmu uvolní koupel nohou a rukou až po lokty v teplé vodě. Podle naších babiček na ucpaný nos bezvadně funguje ponoření obou předloktí do teplé vody.

* Při léčbě rýmy smrkejte do tekoucí vody, aby se rýme nemohla šířit dál. Pokud rýma teprve začíná, doporočuje se zahnat jí horkým vzduchem, například inhalací nebo saunou. Horká koupelmna nohy a ruce zase roztáhne cévy na končetínácha tím odkrví překrvené nosní sliznicea uvolní uspaný nos. Při rýmě noste čelenku nebo čepici.

* Křen najemno nastrouháme a smícháme v poměru 2 lžíce křenu s 1 lžící medu. Užívat bychom měli 3x denně jednu čajovou lžičku, u dětí raději dávku znižte. Už za chvíli po jeho konzumaci pocítíme, že se nám "spouští rýma", snad něji odkašláváme a lépe se nám dýchá.

UPOZORNĚNÍ

Ne vždy, ne každému a ne proti všem neduhům je domácí léčba účinná a výše uvedené rady našich babiček nemuseji stoprocentně fungovat. Při přetrvávajících potížích proto navštivte lékaře.

Medové trubíčky

příprava 35 minut, rozležení 2 hodiny, pečení 15 minut, chlazení 15 minu

Těsto: 1 a 1/2 hrnku + lžíce hladké mouky, necelý hrnek moučkového cukru, 2/5 velké kostky mácla (100g), 2 vejce, 4 lžíce tekutého medu, 2 lžíce perníkového koření, 1 lžička kakaového prášku, 1/2 lžičky jedlé sody, tuk na potření trubiček

Krém: 1 velká kostka změklého másla, 4 lžíce tekutého medu, 4 lžíce moučkového cukru, 2 lžíce nastrouhanného perníku, 2 lžíce rumu

1) Vejce vyšleháme za postupného přisypávání cukru do pěny. Pak po kouscích zašlehámezměkilé máslo, med a postupně zapracujememouku s kakaovým práškem, sodou a perníkovým kořením. Ztěsta uděláme kouli, zabalíme je do mikroténové folie a necháme v chladničce2 hodiny rozležet ( můžeme i do druhého dne).

2) Těsto rozválíme mezi dvěma fóliemi na 2 mm silný pláta na krájíme na pruhy, které jsou o 1cm užší než délka formiček na trobičky. Všechnyformičky na trubičky potřeme tukem, kolem každéotočíme kousek těsta, tak aby se konce lechce překrývali, a přimáčknemeje k sobě. Trubičky rozložíme na plech vyložený papíremna pečení, vložíme do trouby vyhřété trouby na 170°C a pečeme 15 minut. Upečené trubičky ihned sejmeme z formiček a necháme vychladnout.

3) V mysce vyšleháme změklé máslo s cukrempotupně zašlehéme med, perník a po trochách rum. Krém nechéme v chladničce 15 minut chladit, pak ho naplníme do cukrářského sáčkua naplníme trubičky.

Zdroj:Cukroví 100x jinak

Recepty

podílej te se na vytváření těchto stránek. Máteli nějaký recept s medem, medovinou či jinýmy včelímy produkty pošlete mám jej a my ho zveřejníme. Děkujeme všem, kteří mám recepty pošlou.

Jste-li nemocní mějte vždy poruce med.

Lidové recepty virózu zastaví, při chřipce uleví.

1.

Smíchejte hřebíček se 1/4 čajové lžičky mlétého zázvoru a špetkou mleté skořice. Všechno spolu přelijte dvěma šálky vařící vody a do každého šálku přimíchejte

dvě lžíce medu. Hřebíček působí jako antiseptikum, zázvor a skořice mají proti zánětlivé účínky.

2.

Proti rozjeté chřipce vám pomůže skořicový čaj s medem a mlékem. Výborně uvolnízahleněný krk a na sliznice působí protibakterilialně.

3.

Křen a med dokážou stimulovat imunitu díky vysokému obsahu vitamínů a desinfekčnímí a antibiotickými účinky. Jejich kombinace je pak ještě silnějším lékem na chřipku. Kořen křenu na jemno nastrouhejte a smíchejtese stejným množstvím medu. Směs důkladně promíchejte a užívejte po lžičkách během dne podle závažnosti stavu: 3 - 7x denně.

4.

Pánové jistě ocení léčbu "medvědím mlékem". Jde o koktejl složený z horkého mléka, medu a panáka rumu.

5.

Na kašel a průdušky pomůže cibulový med. Cibuli nakrájejte na kostičky, zalijte medem a nechtete v lednici do druhého dne. Cibule Pustí šťávu a tou si slaďte čaj. Není to vůbec špatné chuťově. Já to užívám po lžičkách jako ten s křenem.

6,

Dřevorubecký čaj na potlačení nachlazení: do velkého hrnku vymačkejte šťávu z jednoho citrónu, přidejte lžíci medu a velkého panáka domácí slivovice a dolijte horkým čajem.

7.

Nejlepší prevence je jíst denně lžíci medu.

Mátový čaj

 

2 hrnky vody, 1 hrnek nasekané máty i se stonky, 1 až 2 lžíce medu, dílkyky citrónu

Vodu s mátou svaříme 5 minut, osladíme medem a podáváme s dílky citrónu. Nebo čaj vychladíme, podáváme sledem a ozdobíme lístky máty. Přejeme dobrou chuť.

Pekingské zelí s medem a sezamem

450 g pekingského zelí,    1 lžíce arašídového oleje, 1 cm čerstvého zázvoru nastrouhaého na jemno, 1 červená čili paprička, 1 lžíce rýžového vína nbo suché cherry, 4 1/2 lžícesvětlé sojevé omáčky, 125 ml pomerančové šťávy (džusu), 1 lžíce medu, 1 lžíce sezamového oleje, 2 lžičky sezamu, pomerančová kůra na ozdobu.

 

Postup: pekingskézelí rozeberema na listya ty pak nakrájíme na drobno. V předehřátém woku rozehřejeme arašídový olej. Přidáme zázvor, čili papričku a česnek a opékáme je zhrubapůl minuty za stáleho míchání. Do woku přidáme nakrájené pekengské zelí, rýžové víno, světlou sojovou omáčku, pomerančovou šťávu, a med. Podle chti osolíme a pět minut podusíme. Přidáme sezamový olej a semínkaa promícháme. Pekingské zelí s medem a sezamem rozdělíme do předehřátých misek, ozdobíme pomerančovou kůrou a podáváme.

Zdroj : Čínská kuchyně, nakladatelství SLOVART