Zprávy NTD - Vědci objevili, proč je med tak zdravý

video je velmi zajímavé,

www.youtube.com/watch?v=upOVHPR6-_Q

 

 

 

 

Zveřejněno 19. 06. 2012

Více na https://www.ntdtv.cz/vedci-objevili-pr...

Vědci našli v medu baktérii, která je klíčová pro zdraví včel i lidí.

Vědec Tobias Olofsson objevil důležitost bakterií kyseliny mléčné, které udržují včelu zdravou a zároveň stojí za léčivými účinky medu.

[Tobias Olofsson], mikrobiolog:
„Učinili jsme tento objev. Med ve skutečnosti obsahuje miliony přínosných bakterií kyseliny mléčné, o kterých předtím nikdo nevěděl. Žijí v symbióze se včelou medonosnou v jejím medovém váčku. Včely medonosné je používají k ochraně svého nektaru, ze kterého vzniká med. Také je používají k ochraně sebe i larev před chorobami. Jsou důležitou součástí jejich imunitního systému."

Med od divokých včel se pro své léčivé účinky používá již tisíce let. Vhodný je zejména k nachlazení krku a na rány. Olofsson se domnívá, že by se mohl používat i jako antibiotikum.

Od 70. let vědci ale pozorují, že společenství včelstev na celém světě ubývá. Tomuto jevu se říká syndrom zhroucení včelstev.

V posledních letech chovatelé zaznamenali drastický nárůst tohoto syndromu po celém světě. Co je jeho příčinou se dosud neví. Olofsson je toho názoru, že si za to mohou sami včelaři.

[Tobias Olofsson], mikrobiolog:
„Chtějí zvýšit produkci. Včelařské firmy ve Spojených státech mají mezi padesáti až sto tisíci úly, chtějí z toho podnikání dostat peníze. Pořád jim dávají syntetickou potravu, antibiotika, třikrát až čtyřikrát za rok. Došli jsme do fáze, kdy už s nimi nejde zacházet o moc hůř."

Jediný způsob, jak se dnes dostat k medu se zdravými bakteriemi kyseliny mléčné, je sbírat med v přírodě, což může být nebezpečné, anebo si koupit čerstvý med přímo od včelařů.
 

Zprávy NTD, Helsingborg, ŠvédskoZde můžete psát...